Je auto verzekeren, wat zijn de opties waarover je beschikt?

Je auto verzekeren, wat zijn de opties waarover je beschikt?

17 maart 2022 0 Door Admin

Er bestaan in de praktijk voor een auto verzekeren tal van verschillende opties waar je een keuze uit kan maken. In eerste instantie is er natuurlijk de WA-verzekering. Dit is een vrij beperkte verzekering waarbij je enkel en alleen kan rekenen op de dekking van schade die jij aanbrengt aan derden. Daarnaast zijn er ook nog uitgebreidere autoverzekeringen. Op dat vlak kan je een keuze maken tussen de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledige cascoverzekering. In ieder geval, wil jij ook graag een nieuwe verzekering afsluiten voor je auto? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de mogelijkheden die we hieronder voor je hebben opgesomd.

Waarom je auto verzekeren?

Laat ons het in eerste instantie even hebben over de redenen waarom je auto verzekeren een goed idee is. In eerste instantie geldt voor de autoverzekering dat ze wettelijk verplicht dient te worden afgesloten. Dat is een wet die werd ingevoerd in niet alleen Nederland, maar bij uitbreiding in heel Europa. Deze keuze werd gemaakt omdat er in het verleden sprake is geweest van ongelofelijk veel schadegevallen waarbij er financiële schade ontstond die niet zomaar kon worden betaald door de betrokken partijen. Wil je graag je auto verzekeren? Zorg er dan wel voor dat je in eerste instantie een grondige vergelijking uitvoert tussen de verschillende soorten autoverzekeringen die afgesloten kunnen worden. Enkel en alleen op die manier zal je er namelijk in slagen om die ene autoverzekering te kunnen vinden die voor jou over de hele lijn het interessantst is.

Hoe kan je, je auto verzekeren?

Je auto verzekeren kan in de praktijk natuurlijk gebeuren op verschillende manieren. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen drie verschillende opties. Het gaat hierbij om:

 1. De WA-verzekering;
 2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
 3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor welk soort autoverzekering je uiteindelijk gaat kiezen zal in de praktijk worden bepaald door verschillende factoren. Zo is er niet alleen het gebruik van het voertuig, maar ook de waarde waar de auto over beschikt. In ieder geval, wil je graag je auto verzekeren? Besteed dan zeker en vast voldoende aandacht aan het evalueren van de onderstaande mogelijkheden.

1.) De WA-verzekering

De eerste optie die je hebt op vlak van je auto verzekeren is het afsluiten van de WA-verzekering. Dit is de enige van de verschillende autoverzekeringen die bij wet verplicht is. Voor dit type verzekering  geldt dat ze enkel en alleen bestaat uit een dekking voor schade die wordt aangebracht aan derden. Met andere woorden, de schade die wordt aangebracht aan jouw eigen auto is op geen enkele manier verzekerd. Dit zorgt ervoor dat veel mensen deze verzekering niet zo interessant vinden. Toch is het zo dat ze in de praktijk voor een niet onaanzienlijke doelgroep toch de moeite waard kan zijn.

Je auto verzekeren door middel van de WA-verzekering kan interessant zijn omdat je tegen een lage premie de mogelijkheid hebt om je op wettelijk vlak in orde te stellen voor wat het verzekeren van je auto betreft. Dit maakt deze verzekering ongelofelijk interessant voor onder meer mensen die een voordelige auto hebben gekocht of die bijvoorbeeld slechts een handvol kilometers rijden per jaar.

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering

Je auto verzekeren kan in de praktijk ook gebeuren door middel van een WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat je in de basis kan rekenen op de aanwezigheid van de WA-verzekering, maar dan wel aangevuld met nog tal van andere dekkingen die voor jou mogelijks ook de moeite waard kunnen zijn. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 • Dekking voor schade door een aanrijding met een wild dier;
 • Een dekking van glasschade met inbegrip van een sterretje dat zich vormt;
 • Dekking van brandschade en schade als gevolg van een explosie;
 • Een dekking van schade die ontstaat door invloeden uit de natuur;
 • Dekking van schade als gevolg van joyriding;
 • Schade die het gevolg is van diefstal of inbraak;

Je auto verzekeren door middel van een WA+ beperkt cascoverzekering is een ongelofelijk populaire keuze die in de praktijk door veel mensen wordt gemaakt. Dit type verzekering is zo interessant, onder meer omdat ze de gulden middenweg vormt tussen de WA-verzekering enerzijds en de allrisk verzekering anderzijds. Deze autoverzekering afsluiten is zeker en vast het overwegen waard.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

De WA+ volledige cascoverzekering is een verzekering die je allround een uitstekende dekking biedt. Dit betekent dat je zo goed als voor alle schade waar je mogelijks mee kan worden geconfronteerd bent verzekert. Het gaat daarbij dan niet alleen om de schade die je zelf aanbrengt aan derden, maar ook om de schade die je zelf onbewust aan je auto hebt aangebracht. De WA+ volledige cascoverzekering is een interessante autoverzekering voor mensen die zeer veel kilometers afleggen met hun auto en / of die een zeer dure auto hebben gekocht. Pas jij in dit rijtje? Dan is je auto verzekeren met een allrisk dus mogelijks de beste keuze die je kan maken.

Extra verzekeringen afsluiten voor je auto

Wil je graag optimaal je auto verzekeren? Dan zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat er verschillende aanvullende verzekeringen afgesloten kunnen worden voor dit voertuig. Deze extra verzekeringen zijn zeer interessant voor mensen die frequent met de auto rijden en / of daarbij grote afstanden overbruggen. Heb jij ook het gevoel dat je jouw auto op een nog uitgebreidere manier moet verzekeren dan nu reeds het geval is? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om één of meerdere van de onderstaande aanvullende verzekeringen af te sluiten.

 1. Rechtsbijstandsverzekering;
 2. Bestuurdersverzekering;
 3. Bijstandsverzekering;

Ondanks het feit dat de drie bovenstaande verzekeringen stuk voor stuk zeer interessant kunnen zijn spreekt het voor zich dat ze ook allemaal een extra kostenplaatje met zich meebrengen. Bedenk jezelf dan ook altijd met andere woorden goed of de extra dekkingen die worden aangeboden de meerprijs daadwerkelijk waard zijn of niet. In ieder geval, extra verzekeringen afsluiten voor je auto behoort in de praktijk dus duidelijk altijd tot de mogelijkheden.