Veilig rijden in de herfst en winter

Veilig rijden in de herfst en winter

26 maart 2021 Uit Door Admin

Veilig rijden is altijd belangrijk, ongeacht het weer of het seizoen. Als het vroeger donker wordt en de temperatuur daalt, dan raakt de weg bedekt met vorst, ijs en sneeuw. Vooral dan is het van groot belang om u te concentreren op het rijden en uit te kijken voor mogelijke gevaren.

Nog voordat de winter in alle ernst begint, vormen de vallende bladeren van de al een risico , vooral als ze natte plekken vormen op de weg. Hoewel veel automobilisten zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan bij het rijden door en andere natte plekken op de weg, zijn ze niet altijd voorbereid op het gladde oppervlak van vochtige bladeren. Automobilisten worden aangeraden om onderdelen van hun auto te controleren, zoals hun banden, remmen en ruitenwissers.

Droge bladeren kunnen ook een probleem zijn omdat grote hoeveelheden ervan de aanwezigheid van kuilen en andere schade aan de weg verbergen. Wees altijd voorzichtig bij het naderen van plaatsen waar de bladeren nog moeten worden opgeruimd, vooral op landelijke wegen waar ze blijven liggen zodat de natuur zijn gang kan gaan.

Een andere moeilijkheid aan het begin van de herfst is dat het steeds vroeger donker wordt. Iedere dag een minuut eerder totdat de klokken weer worden terug gezet aan het einde van oktober. Dit betekent dat automobilisten zich moeten voorbereiden op een verandering van hun dagindeling en dat kan zelfs betekenen dat ze een alternatieve route moeten nemen als er niet genoeg straatverlichting is.

Rijden in het najaar is zeker een uitdaging, maar het is niets vergeleken met de gevaarlijke omstandigheden van de winter. Vooral als u ergens woont waar sneeuw en ijs een probleem vormen. Als de wegen bijzonder verraderlijk zijn, is het een goed idee om helemaal niet te rijden maar gebruik te maken van het openbaar vervoer of een ander alternatief, totdat de wegen weer veilig zijn. In de meeste gevallen zult u achter nog steeds in staat zijn om met één of twee wijzigingen uw eigen auto te blijven gebruiken.

Twee van dergelijke aanpassingen die vaak worden gebruikt in het winterseizoen zijn winterbanden en sneeuwkettingen. Deze zijn in veel Europese landen verplicht omdat ze betere grip geven op gladde wegen. Toch is het vervangen van uw banden alleen niet genoeg om uw veiligheid te garanderen bij slechte weersomstandigheden. U zult ook uw rijgedrag moeten veranderen om te voorkomen dat u betrokken raakt bij een verkeersongeval en een  voorruit moet vervangen .

Over het algemeen is het een goed idee om langzamer te rijden en meer tijd in te bouwen voor het remmen op gladde wegen, waarbij u dan een lage versnelling gebruikt om meer grip te krijgen op het wegdek.