Belangrijke punten bij het plaatsen van een laadpaal

Belangrijke punten bij het plaatsen van een laadpaal

9 september 2022 0 Door Admin

Als je sinds kort een elektrische auto rijdt, bijvoorbeeld een Tesla, MG, Audi of een Renault is het natuurlijk handig als je een eigen laadpaal hebt. De keuze is enorm en er zijn verschillende merken die dit product aanbieden. De beste laadpalen online vind je hier. Bij het plaatsen van een laadpaal zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Met dit artikel zorg je ervoor dat je goed bent voorbereid.

Waar ga je de laadpaal neerzetten?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waar ga ik de laadpaal neerzetten? Je moet er rekening mee houden dat de laadkabel lang genoeg is om bij de auto te kunnen. Mocht je eventueel in het bezit zijn van meerdere auto’s is het van belang dat de laadpunt op een algemene plek staat waar welke auto bij kan. Het is ook mogelijk om een wallbox te plaatsen aan het huis.

Navragen of de laadkabel op de stoep mag

Als je je elektrische auto op je eigen terrein kunt plaatsen vormt er geen probleem wanneer je het voertuig wilt opladen. Mocht de laadkabel de stoep over moeten, bijvoorbeeld richting de parkeerplaats voor de deur moet je eerst bij de gemeente navragen of dit is toegestaan. Normaal gesproken is het toegestaan maar er zijn gemeenten die er andere regels op na houden. Voorkom een eventuele bekeuring en neem van te voren eerst contact op met de gemeente van de plaats waar je woont.

Mogelijk is er een vergunning nodig

Op het moment dat je je auto oplaadt op eigen terrein is een vergunning natuurlijk niet nodig. Wanneer er grond van de gemeente tussen jouw woning en de parkeerplaats ligt kan dit wel het geval zijn. In de meeste gevallen is er dan een zogeheten opbreekvergunning nodig. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een laadpaal te gebruiken dat openbaar is. Er komen steeds meer openbare laadpalen waardoor de kans groot is dat je er één kunt vinden bij jou in de buurt. Hou er rekening mee dat hiervoor een laadpas benodigd is.

Een laadpaal brengt kosten met zich mee

Als je een laadpaal bij je woning wilt installeren moet je er natuurlijk rekening mee houden dat dit kosten met zich meebrengt. Hoe duur het uiteindelijk wordt, hangt van je eigen wensen af. Om de paal te kunnen plaatsen zal er bijvoorbeeld gegraven moeten worden maar ook dient het geïnstalleerd te worden door een professional. Verder moet je natuurlijk de aanschafprijs van de laadpaal of wallbox bekostigen en eventueel meerdere oplaadpunten. Tot slot betaal je natuurlijk ook extra energiekosten.