Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

19 juni 2023 0 Door Admin

Je bent net geslaagd voor je rijbewijs A en je hebt al een mooie motor op het oog. Je bent er bijna klaar voor om de Europese te verkennen op je motor en dat is natuurlijk een geweldig vooruitzicht. Maar vergeet je niet iets? Juist, want je hebt nog een goede helm nodig. Een motorhelm is een cruciaal onderdeel van je outfit, omdat een helm je ook de optimale bescherming biedt mocht je lelijk ten val komen. En uiteraard ben je ook beschermd tegen weersomstandigheden en insecten. Dus voordat je gaat toeren moet je eerst een helm kopen, maar waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

Veiligheid staat voorop bij de aanschaf van een motorhelm

Veiligheid staat altijd voorop, want de motorhelm biedt de juiste bescherming aan je hoofd. Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje en de kans dat je valt met een motor is altijd aanwezig. Dan wil je natuurlijk lelijke verwondingen zien te voorkomen. Om er zeker van te zijn dat je dan de juiste helm draagt, is het belangrijk om een model uit te zoeken die voldoet aan de Europese ECE 22.05-norm. Dan is de helm namelijk goedgekeurd en getest volgens specifieke veiligheidsnormen.

De motorhelm moet goed zitten

Wat ook belangrijk is, is dat de helm lekker zit. Dat bevordert namelijk het rijcomfort en een helm mag dan ook niet te strak of te los op het hoofd zitten. Ga dus op zoek naar het model en de maat die bij je hoofd passen en zorg ervoor dat de helm niet kan draaien of schuiven als je met je hoofd beweegt.

Let op het materiaal waarvan de helm is gemaakt

Een motorhelm kan gemaakt zijn van polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel. De materiaalkeuze is zeer belangrijk, omdat bepaalde materialen sterker zijn dan andere. Zo zijn glasvezel en koolstofvezel sterker dan polycarbonaat en ook nog eens lichter. Houd er wel rekening mee dat het materiaal een grote invloed heeft op het gewicht van de motorhelm, de prijs en uiteraard ook hoe veilig die is.

Een ander onderdeel van de helm is het vizier en ook dit onderdeel heeft de aandacht nodig. Het vizier moet helder en krasbestendig zijn en het is een voordeel als je ‘m ook eenvoudig kunt schoonmaken. Zelfs als je op de weg zit. Goed zicht is belangrijk om vervelende situaties te voorkomen. Ga je vaak in de felle zon rijden? Kies dan bijvoorbeeld voor een helm met een zonnevizier die je ook naar beneden kan klappen als de zon te fel is en je zicht belemmert.

RAD – Topmerken voor Bodemprijzen

Extra functies van de motorhelm

Een motorhelm met meer functies is automatisch duurder, maar bepaalde functies zijn enorm interessant. Zoals een geïntegreerd communicatiesysteem van merken, zoals Sena en Cardo. Daarmee kun je met spraakcommando’s je smartphone bedienen, luisteren naar je navigatiesysteem en telefoneren als je dat zou willen. Deze systemen zijn er ook op gemaakt om in groepsverband met elkaar te communiceren zonder dat je elkaar hoeft te bellen. Het bereik is dan vaak ook enkele kilometers, zodat je zelfs als rijder voorop de rijder achterin de groep kunt bereiken. Andere interessante functies zijn bijvoorbeeld een snel-sluitingssysteem en een wasbare binnenvoering.