Wat is een elektrische auto en wat zijn de voordelen?

Wat is een elektrische auto en wat zijn de voordelen?

14 december 2022 0 Door Admin

We kunnen er tegenwoordig natuurlijk niet meer omheen. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. De vraag wat een elektrische auto is, is dus vandaag de dag ook redelijk overbodig. Dit is namelijk een auto die geen brandstof nodig heeft om zich voor te kunnen bewegen, maar gebruikmaakt van een grote accu, die ervoor zorgt dat de motor wordt aangedreven. Uiteraard heeft dit ontzettend veel voordelen en is het dus ook niet zo heel vreemd dat er steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, in plaats van voor een benzineauto. Om je een idee te geven welke voordelen deze auto nog meer heeft, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 

Voordelig in onderhoud en reparatie

Het grote voordeel van een elektrische auto, is dat deze in onderhoud en reparatie een stuk voordeliger is. De voornaamste reden is dat de motor uit een stuk minder onderdelen bestaat, waardoor de kans op slijtage kleiner is. Dit komt door de aanwezigheid van slechts een bepaald aantal slijtgevoelige delen in de motor. Bij een benzineauto is dit aantal natuurlijk een heel stuk groter. Daarbij komt ook dat de kosten voor reparatie een stuk lager uitvallen. Waar je bij een normale auto te maken hebt met onderdelen zoals een roetfilter en ook een oliefilter, heb je dit bij een elektrische auto natuurlijk niet. Dus ook een kleine- en grote beurt zijn bij een elektrische auto heel anders.

 

Voordeliger rijden

De kosten die per kilometer betaald om te elektrisch te rijden, liggen een stuk lager, dan wanneer je op benzine of diesel rijdt. Ben je op zoek naar een elektrische auto laadpas tip? Dan zijn er online tal van voordelige aanbieders te vinden, waarbij jij je laadpas vaak al binnen 48 uur in huis hebt en kunt gebruiken. Vooral wanneer je ook in de gelegenheid bent om bijvoorbeeld thuis te laden, kan het je flink wat geld schelen. Vooral tijdens de zomermaanden, waarbij je ook nog eens energie kunt putten uit bijvoorbeeld je zonnepanelen. Alles bij elkaar maakt dit het, dat elektrisch rijden ontzettend populair is.

 

Geen wegenbelasting

Wanneer je met een benzine of dieselauto de openbare weg betreed, dan ben je verplicht om wegenbelasting te betalen. Doe je dit niet, dan dien je je auto te schorsen. Het voordeel wat je hebt op het moment dat je elektrisch rijdt, is dat je dit dus niet hoeft te betalen. Dit kan je per jaar al snel enkele honderden euro´s schelen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het in veel situaties zeker een verstandige keuze kan zijn. Uiteraard is dit niet per definitie doorslaggevend, maar kan het wel een mooie bijkomstigheid zijn. Vooral te bedenken dat het in Nederland aanvragen tankpas ontzettend makkelijk is en je dus op praktisch iedere hoek van de straat je auto kunt opladen. Zo kun je bij een tankstation ook nog kiezen om je auto op te laden via een snellader, zodat je nog sneller weer de weg op kunt.