De veiligheid van motorrijders: is het gevaarlijker dan autorijden?

De veiligheid van motorrijders: is het gevaarlijker dan autorijden?

12 januari 2023 0 Door Admin

Motorfietsen worden vaak gezien als een spannende en gevaarlijke vorm van vervoer, maar met de juiste veiligheidskennis en -uitrusting kunnen ze een veilige en plezierige manier zijn om zich te verplaatsen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u genieten van de open weg zonder u zorgen te hoeven maken over de gevaren van motorrijden. Maar is motorrijden echt gevaarlijker dan autorijden? In deze uitgebreide gids over motorveiligheid gaan we in op de risico’s en voordelen van motorrijden en hoe u veilig op de weg kunt blijven.

We bespreken de beste uitrusting en veiligheidstips voor motorrijders, van helmen en beschermende kleding tot antiblokkeerremmen en rijopleiding. Uiteraard is het van belang waar u de rijlessen hebt gevolgd of zal volgen. Rijschool Leiden leert u alle gevaren op de weg als motorrijder te herkennen. We kijken ook naar de verschillende soorten motorfietsen en hoe u de motor kiest die het beste bij u past. Dus laten we er eens induiken en uitzoeken of motorrijden echt gevaarlijker is dan autorijden.

Risico’s en voordelen van motorrijden

Het grootste voordeel van motorrijden is dat het veel goedkoper is dan autorijden. Zelfs de meest bescheiden gebruikte motor kost een stuk minder dan de goedkoopste tweedehands auto.

En omdat motoren minder brandstof verbruiken, bespaar je ook geld op benzine. Het is ook vaak sneller om met de motor te reizen in druk verkeer, omdat motoren gemakkelijker in en uit auto’s kunnen weven. Maar er zijn ook risico’s verbonden aan motorrijden waarover u zich geen zorgen hoeft te maken als u in een auto rijdt. Hoewel dodelijke ongevallen zeldzaam zijn, leidt ongeveer 90% van de motorongevallen tot verwondingen. Dit komt deels omdat auto’s groter zijn en daardoor minder schade toebrengen aan motoren.

Het is ook omdat motorrijders tijdens het rijden worden blootgesteld aan de weg- en weersomstandigheden. Dit kan zeer gevaarlijk zijn omdat er maar weinig bescherming is tussen het lichaam van de motorrijder en de weg. En hoewel rijden op een motor opwindend kan zijn, is het belangrijk te onthouden dat motorrijders vaker bij een ongeval betrokken zijn dan automobilisten.

Beste uitrusting en veiligheidstips voor motorrijders

Als je klaar bent om te gaan winkelen voor een nieuwe motor of een leren pak, zorg er dan voor dat je deze veiligheidstips in gedachten houdt.

– Kies de juiste motor – Als je nog nooit op een motor hebt gereden, kun je het beste een kleiner en minder krachtig model kiezen. Dan is hij gemakkelijker te besturen en hoef je je minder zorgen te maken als je nog moet wennen. U kunt ook een model kiezen dat gemakkelijker te manoeuvreren en te parkeren is, vooral als u in een stad bent en in een krappe ruimte moet parkeren.

– Draag beschermende kleding – Je kunt niet alles controleren wat er gebeurt tijdens het rijden, maar je kunt wel de hoeveelheid bescherming controleren die je hebt terwijl je in het zadel zit. Het dragen van een integraalhelm die voldoet aan de veiligheidsnormen is essentieel als u veilig wilt blijven bij een ongeval. Draag ook een lange broek, een shirt met lange mouwen en handschoenen, en zorg ervoor dat uw helm een vizier heeft om uw gezicht te beschermen tegen vuil en insecten.

– Blijf up-to-date met uw onderhoud – U kunt een ongeval niet altijd voorkomen, maar u kunt wel voorkomen dat het gevaarlijker wordt door ervoor te zorgen dat uw motor in goede staat verkeert. Laat uw motor ten minste eenmaal per jaar door een professional controleren en zorg ervoor dat u versleten onderdelen om veiligheidsredenen zo snel mogelijk vervangt. En zorg ervoor dat uw motor klaar is voor slecht weer door een waterdichte hoes aan te brengen om elektrische en mechanische onderdelen te beschermen.

Anti-Lock remmen

ABS staat voor antiblokkeersysteem, een geavanceerde voorziening die op veel moderne auto’s te vinden is. Dit systeem voorkomt dat de wielen blokkeren, wat kan gebeuren bij het remmen op gladde of natte wegen. Dat is belangrijk, want geblokkeerde wielen kunnen een auto doen slippen en onbestuurbaar maken. ABS helpt ook voorkomen dat bestuurders de rem intrappen, waardoor de remmen sneller slijten en de remkracht afneemt. Als u rijdt in gebieden met veel regen of sneeuw, of als u in een stad rijdt waar remstof vaak voorkomt, is ABS een geweldige voorziening om te hebben. ABS is niet essentieel voor elke bestuurder, maar het is een mooie veiligheidsvoorziening, vooral als u in gebieden met veel regen of sneeuw rijdt.

Rijtraining

Rijlessen zijn een geweldige manier om je vaardigheden te oefenen en ervoor te zorgen dat je klaar bent om de weg op te gaan zodra je je motorrijbewijs hebt gehaald. Je kunt persoonlijk of online rijlessen nemen, en ze zijn een geweldige manier om vertrouwd te raken met je nieuwe motor.

Je leert bij motorrijschool Leiden hoe je met je motor moet manoeuvreren, hoe je de koppeling gebruikt, hoe je signalen geeft en hoe je de remmen gebruikt. Je krijgt ook belangrijke tips over hoe je veilig op de weg kunt blijven, zoals hoe je op gevaren moet letten, hoe je jezelf op de weg moet positioneren en hoe je moet voorkomen dat je wordt afgeleid. Rijlessen zijn een geweldige manier om je voor te bereiden op de weg, dus zorg ervoor dat je er een paar neemt als je erover denkt om je motorrijbewijs te halen.

Verschillende soorten motorfietsen

Als je aan het winkelen bent voor motorfietsen, zul je waarschijnlijk deze termen horen.

– Cruisers – Cruisers zijn het meest voorkomende type motorfiets, en vormen ongeveer 80% van alle motorfietsen die worden verkocht. Cruisers zijn goed voor het cruisen op de snelweg, maar ze zijn niet het beste voor in de stad.

– Touring modellen – Deze zijn zeer geschikt voor lange afstanden of voor het reizen met een groep vrienden.

– Sportmotoren – Sportmotoren zijn gebouwd op snelheid en wendbaarheid, dus ze zijn zeer geschikt om mee te racen of lange afstanden te rijden bij warm weer.

– Standaardmotors – Standaardmotors zijn ontworpen om gemakkelijk en comfortabel te rijden. Ze zijn een goede keuze voor nieuwe rijders omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn.

Hoe kies je de juiste motor?

Het kiezen van de juiste motor is belangrijk, en er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat winkelen voor een nieuwe motor.

– Motorgrootte – Je zult vaak zien dat motoren worden aangeduid met kubieke centimeters (cc’s) of paardenkracht. De grootte van uw motor zal een grote invloed hebben op hoeveel u moet uitgeven aan benzine, dus houd dit in gedachten wanneer u op zoek bent naar een motor.

– Transmissietype – Handmatige en automatische transmissies hebben beide hun voor- en nadelen, dus u zult moeten beslissen welke het beste bij u past.

– Brandstofsoorten – Benzine is de meest gebruikte brandstof voor motorfietsen, maar er zijn ook andere opties, waaronder diesel en elektrisch.

Is motorrijden echt gevaarlijker dan autorijden?

Het klopt dat motorrijden gevaarlijker is dan autorijden, maar de voordelen zijn meestal groter dan de risico’s. In feite is autorijden gevaarlijker dan autorijden. In feite is autorijden gevaarlijker dan motorrijden. Dus hoe blijf je veilig op de weg? U moet altijd beschermende kleding dragen, zoals een integraalhelm en shirts met lange mouwen, en ervoor zorgen dat uw motor altijd in goede staat verkeert. U moet ook vermijden om bij slecht weer te rijden en altijd goed op de weg letten. Door deze tips te volgen, kunt u van de open weg genieten zonder u zorgen te maken over de gevaren van het motorrijden.