Hoe kun je een defecte turbo herkennen?

Hoe kun je een defecte turbo herkennen?

16 januari 2023 0 Door Admin

Heb je geen verstand van auto’s, dan weet je vast niet hoe je een defecte turbo kunt herkennen. Echter is het wel van belang om meer over een turbo en eventuele defecten te weten te komen, aangezien het nogal in de papieren kan lopen als de turbo van je auto defect is. Hieronder meer informatie over het kunnen herkennen van een defecte turbo.

Wat is een turbo?

Simpel gezegd voorziet de turbo de motor van een auto van meer lucht door verhoogde druk, waardoor de brandstof beter en vollediger kan verbranden en de motor van de auto daardoor meer zuurstof krijgt. De motor zal hierdoor beter gaan presteren. Dus ook een kleinere motor kan dan vergelijkbare prestaties leveren als grotere motoren.

Defecte turbo herkennen

Het is dus van groot belang dat een turbo niet kapot gaat om de motorprocessen niet te verstoren en verdere schade en defecten aan de motor te voorkomen. Er zijn enkele symptomen die een slecht werkende of defecte turbo vertoont. Denk hierbij aan een fluitend geluid van de motor, minder vermogen, een veel hoger olieverbruik, blauwe of witte rook uit de uitlaat of dalende olie en luchtdruk. Naast het in de gaten houden van plotselinge motorstoringslampjes op het dashboard is het dus ook van groot belang om bovenstaande symptomen goed in de gaten te houden. Het is namelijk belangrijk om niet te lang met een defecte turbo door te rijden om schade aan andere onderdelen (voor zover die er nog niet zijn) verder te voorkomen.

Oorzaken defecte turbo

Een defecte turbo is vrijwel altijd terug te leiden aan een van onderstaande defecten. Denk hierbij aan een verstopt luchtfilter of een verstopte leiding door slecht onderhoud of een lekkage in één of meerdere olie- en/of luchtpijpen. Vrijwel altijd is een bovenstaand defect of een combinatie van meerdere defecten de oorzaak van een defecte turbo.

Defecte turbo, wat nu?

Heeft je auto een defecte turbo? Dat is balen! Is er een lichte beschadiging waarneembaar? Dan kan dit onderdeel wellicht nog vervangen worden en hoeft de turbo niet geheel vervangen te worden. Dit kan bijvoorbeeld bij
Turbochargers
. Is dit niet het geval? Dan zal de turbo waarschijnlijk in zijn geheel vervangen moeten worden. Dit kost minimaal duizend euro, doordat het best een lastige klus is om de defecte turbo te demonteren en vervolgens weer een nieuwe turbo te monteren. Zorg er dus altijd voor dat je je auto regelmatig naar de garage brengt voor een onderhoudsbeurt of check, zodat er geen defecte turbo ontstaat door achterstallig onderhoud.